Samoa

Samoansk festaften

På Samoa er det mændene, der går på jagt, passer haven og afgrøderne OG tilbereder al maden. Det er vigtigt for en mand, at det er ham, der laver maden og brødføder familien – det er et stort prestigetab, hvis det er kvinden der bliver nødt til at stå for noget af dette. Alle dyrker som minimum kokospalmer, bananpalmer, tarorødder, breadfruit, ananas og løg. Vi talte med en ældre samoansk herre, som grinende påstod, at kvinderne ikke lavede andet end at sladre med naboerne:-) Jeg er nu ret sikker på, at en del kvinder ville være uenige med ham, selv om det da lyder meget hyggeligt. Kvinderne passer børn, og følger dem til/fra skole, vasker tøj, samt sørger for at hjemmet er rent og pænt (eftersom de hovedsagligt befinder sig udenfor, og huset kun består af eet stort rum, så har jeg svært ved at forestille mig, at det kan tage mange minutter…).

Der er en traditionel festaften på Samoa som hedder FiaFia, hvor man spiser samoansk mad og hvor der bliver optrådt med samoansk dans og noget ild-show-halløj. Det var en god oplevelse, men faktisk tog forberedelserne det meste af dagen, og det var mindst lige så hyggeligt som selve festen. Det var også kun mænd, som lavede maden til denne aften. 


I løbet af dagen bemærkede vi, at et par stykker gik rundt med store macheter og beskar palmerne. Vi fandt ud af, at de store palmeblade skulle bruges til FiaFia Night. Når man skal spise, så tager man et palmeblad og fletter en tallerken/fad af det. Størrelsen afhænger af, hvor sulten man er…
Vi fik lov til at være med til at tilberede maden, hvoraf det meste laves i deres Umu.

En Umu laves ved, at man smider sten ind i et bål og varmer dem godt op. Så tager man de glohede sten ud of bålet og breder dem jævnt ud på jorden. Derpå lægges alt det mad som skal tilberedes, ovenpå stenene. Man kan også tage de brandvarme sten og putte ind i maden – vi gjorde det f.eks. med nogle grise, så de også steger indefra. Det hele dækkes af blade fra bananpalmerne (for at holde på varmen), og steger så en times tid. Vi tilberedte 3 hele pattegrise (som de heldigvis havde fanget og slagtet på forhånd), en masse små pakker bestående af kokoscreme og unge blade fra taroplanten, pakket ind i blade fra breadfruit. Der blev skrællet breadfruit (en eller anden virkelig tør og kedelig rodfrugt, som smagte af ingenting) og smidt direkte på stenene. Hele fisk blev pakket ind i palmeblade og stegt på Umu’en og bananer uden skræl blev bare smidt direkte ovenpå stenene… De spiser i øvrigt kun grønne bananer her – modne bananer er for babyer eller gamle mennesker uden tænder:-)

Den vigtigste afgrøde på Samoa er rodfrugten Taro. Når man har høstet en taro, så planter man bare toppen fra tarofrugten i jorden igen, og så er der en ny rod klar til at blive høstet efter 5-6 måneder. I prinicippet kan man gå og høste fra den samme taro-top hele livet. Man skal selvfølgelig have mange, for de spiser stort set taro hver dag. På Hawaii bruger de ofte taro til at lave noget lilla klistret stads, som hedder Poi (det er ikke ligefrem nogen udsøgt fornøjelse at spise og det ser tilmed virkelig uappetitligt ud), men her biver taro bagt i Umu’en og smager lidt som en kedelig kartoffel. I sig selv er det lidt som at stikke tungen ud af vinduet, men de smager godt med f.eks. kokoscreme eller andre smagsgivere. De laver dem også til tarochips og det smager også udmærket. Al maden blev serveret til aftenens fest, og selv om det var forholdsvist simpelt, så smagte det overraskende godt.

 

Vi blev underholdt med en masse traditionel dans og sang. Mændenes dans var ret sejt, vildt og så ud til at være virkelig sjovt at være en del af – gang i dem! De synger og udstøder nogle sindssyge hyl mens de danser (det betyder sikkert betyder et eller andet, som jeg ikke har forstået…), og springer rundt. Kvindernes dans er derimod meget langsom, og de vifter hovedsageligt lidt med håndleddene – det er helt sikkert ligeså svært som det mændene har gang i, men det ser overhoved ikke ud til at være lige så sjovt. Hvis jeg skulle vælge, så ville jeg altså være på mændenes “hold” – og det betyder vel heller ikke så meget, de har jo alligevel nederdel på alle sammen;-) De sluttede aftenen af med et ret sejt ild-show!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s